Beperkende overtuigingen zijn mentale barrières die we hebben gecreëerd en die anderen ons in de loop van de tijd hebben helpen opbouwen. Als we horen dat we het niet kunnen, dat we niet goed zijn, dat we niet weten hoe we dit of dat moeten doen, verliezen we het vertrouwen en het gevoel van eigenwaarde.
Uiteindelijk geloven we deze zinnen en integreren we ze in onszelf zonder het te beseffen.
Gisteren vertelde een van mijn coaches, een klein meisje van 10 jaar oud, me wanhopig dat ze het niet zou halen, dat ze de wiskunde op zich neemt, dat het zo is en dat haar hersenen nooit in staat zullen zijn om de logica van de wiskunde te begrijpen…en toch heeft ze al 85% van haar eerste trimesterexamens gehaald. Maar volgens haar is het een geluksbrenger… zelfs als ze geconfronteerd wordt met haar prestaties, kan ze onbewust redenen vinden om te geloven dat ze aan wiskunde zuigt. Zo heeft dit jonge meisje in de loop der tijd haar vooroordelen geïntegreerd en mentale barrières opgeworpen die ze voedt met haar mislukkingen en klaagt over haar overtuigingen.
Het is een enorme stap om ons bewust te worden van het feit dat we onze eigen grenzen zijn. Geleidelijk aan helpt coaching je om je overtuigingen te deconstrueren en helpt het je om ze van veraf te herkennen, zodat je niet langer in deze vicieuze cirkel van devaluatie valt en je zelfvertrouwen terugkrijgt.
Hoe kom je eruit?
Eerst moet je leren je beperkende geloofsovertuiging(en) te identificeren. Om dit te doen, moet je je negatieve overtuigingen op een rijtje zetten (ik ben slecht in wiskunde of ik ben niet goed in talen,…). In een tweede stap moet je observeren en de voorbeelden opnoemen waar dit geloof wordt tegengesproken. Voorbeeld: Ik ben slecht in rekenen, maar ik heb 85% in Algebra. Ik ben slecht in talen, maar ik deed een erasmus in Londen en ik deed het vrij goed in het Engels,…
Vervolgens moeten we dit negatieve geloof vervangen door een positief geloof.
Hoe doen we dit? Het is eenvoudig, je moet positieve ervaringen creëren, uit de cirkel van mislukkingen komen en successen verzamelen.
Om dit te bereiken moeten SMART (specifieke, meetbare, ambitieuze, realistische en tijdgebonden) doelstellingen worden vastgesteld. Met andere woorden, de doelstellingen worden opgesplitst in kleinere, meer haalbare doelen.
Daarnaast kan de visualisatie worden gebruikt om zichzelf te conditioneren voor succes. Hoe kan dit gebeuren? We zullen ons ons succes inbeelden, de emoties voelen die verbonden zijn aan dit succes.
Doordrenkt van succes, merken we de middelen en de behoeften om dit succes te bereiken. Wat zijn de interne en externe elementen die we nodig hebben (bijvoorbeeld: het volgen van een cursus, het vragen van professionele hulp, het kopen van specifieke apparatuur, enz.)
#levenscoaching #persoonlijke ontwikkeling #begrenzing van geloofsovertuigingen #
Leave a Comment